Loading...

Unplug - om at gå fra online til offline

Vi er på konstant. Over for mennesker i det virkelig liv, og i det online liv.

Men vores nervesystem er ikke bygget til det. Der er ikke plads til dagdrømmeri, glo lige ud i luften eller pauser der tanker hjernen op.

Vi er gået fra at det var uhøfligt, ja faktisk direkte pinligt at bruge sin mobil foran andre i et selskab. Nu er det mere reglen end undtagelsen.

Det er blevet én af vores vigtigste ejendele, fordi den rummer alt: kontakt til omverden, kamera, vejfinder, hurtig vej til netbank, e-boks m.m.

Men hvad er bagsiden ved den evige "her og nu" adgang? Både for vores krop og sind? Jeg er i gang med at tage konsekvensen. og hvad den er fortæller jeg her i det ikke så lange blogindlæg.

 

Skal vi være på 24/7?

"Takket" være mobiltelefonen er vi tilgængelige hele tiden. Eller vi føler at vi skal være det, eller forventes at være det. For vi behøver jo ikke. Det er et sæt nyt socialt regelsæt. Jeg mærker det både privat og i min virksomhed. Og jeg har jo ikke været et hak bedre selv. Sendte sms'er sent, for folk kunne jo bare svare når de havde tid. Blev utålmodig hvis folk ikke havde svaret på en mail indenfor max 12 timer.

Men sagen er, at vores nervesystem ikke er bygget til at være på konstant. Som urmenneske var vi udsat for nogle virkelig store og reelle stressmomenter som manglende ly, føde og sikkerhed. Men ikke konstant.

Nu stresser/bekymrer vi os over alt for mange ting. Tager stilling til alt for mange ting. Vi lider både af FOMO og IOL. Altså Fear Of Missing Out og Information Over Load. Som en sagde i en TEDx talk: "Folk leder efter den sidste side på internettet. Vi fodrer vores seek and find, og bliver belønnet med frigørelse af dopamin når vi finder noget brugbart. Meeeeen....vi søger lige lidt videre, for tænk nu hvis ....... "

Vi er åndeligt tilstede i det online liv, mens vi er fysisk tilstede i det virkelige liv. Læser om hende fra efterskolen der har fået ny hæk, mens vores børn spørger om vi ikke nok vil lege.

 

 

 

Der var 4 oplevelser der ruskede i mig

Egentlig var det min kære veninde (som er total offline fra stort set alt, you know who you are - hvis du da læser dette ;-)), som såede kimen til et mere unplug liv.

 

Den første - som jeg ikke er stolt af, men som sker for mange af os - er at børn erkender mobiltelefonen som en fastlimet genstand på vores hænder. Jeg slår lige to episoder sammen her, for de har samme pointe. Den ene dag spurtge vores søn min mand: "Far, skal vi ikke spille fodbold? Du kan bare kigge på din telefon imens" og en anden dag spurgte han mig: "Mor, kan vi ikke spille abespillet mens du arbejder på din computer?" Jeg tror at du som forældre ved præcis hvilken følelse jeg sidder med.

 

Den anden oplevelse var at en ny men kær ven ankom til mit MorYoga hold, og fortalte at hun havde 1) fjernet facebook app fra sin smartphone 2) købt en dumphone til ferien (en mobil der kun kan ringe og sms'se, du ved som i de gode gamle dage). Det satte tanker i gang. Det kunne jeg squ da også gøre.

 

Den tredje oplevelse (eller en lang række oplevelser) var at jeg var på konstant med mit firma. Folk ringede, sms'ede og mailede i hverdage som weekend. Det blev alt for meget. Og de kunne jo hellere ikke vide, at jeg kun havde én telefon til både firma og privat.

 

Den fjerde oplevelse var at én af mine store inspirationskilder fra USA har taget en digital pause i 2 måneder. For blandt andet at se hvilken indflydelse det har på bevægelse. Med en smartphone er vi meget låst fast i ét bestemt bevægelsesmønster. Det vidste jeg jo godt, men nogen gange kan man godt "glemme" det man ved. Så jeg ved også at jeg vil bruge min pc i løbet af ferien, men her kan jeg bevæge mig dynamisk imens. Det blogindlæg kommer efter ferien.

 

 

Jeg elsker internettet, digitale produkter og elektronik

Min verden er blevet udvidet som jeg aldrig havde forestillet mig takket været internettet. Jeg har "mødt" så mange spændende mennesker, som har givet mig masser af inspiration. Og jeg elsker digitale produkter (e-bøger, online kurser og podcast), fordi jeg kan putte dem ind i mit liv når det passer mig. Det betyder at jeg kan få mere tid sammen med mine børn.

Og min mobiltelefon er mere end praktisk i dagtimerne for min virksomhed. Jeg kan besvare mails, sende eller gemme sindsyge gode ideer til mig selv. Men i min FRItid, der vil jeg gerne ttilbage (eller frem) til et liv med dagdrømmeri og ro.

 

 

Så her er køreplanen (so far) i mit nye unplug liv

  • Jeg har fået min mors gamle nokia 3310, hvilket næsten gør mig ret moderne. Den er min nye privattelefon, som bliver åbnet når jeg har hentet børnene. Firmatelefonen bliver slukket når jeg henter børnene, og først åbnet når de er afleveret. Ligeledes er den ude af drift hele weekenden og diverse ferier. På min telefonsvarer har jeg indtalt "åbningstiderne" hos min telefon, samt bedt folk om at sende sms, da det er langt hurtigere for mg at svare på mellem kunder og hold.

 

  • Min email har fået autoresponder, hvor i jeg takker for mailen, og forklare at man skal forvente et par dages svartid.

 

  • Jeg har besluttet at det jeg deler online (som mest er for min virksomhed) skal have værdi for modtageren. Ikke blot "Nå her er vi på stranden". Men i det mindste drage en paraell til det jeg gerne vil formidle. Så fx "Så er vi på stranden igen, fordi vi finder massagesten. Læs mere HER hvordan du kan bruge dem". Faktisk har jeg selv unliked en del, netop fordi de deler for meget, for tit og for urelevant til hvorfor jeg følger dem.

 

Min sommerferie (som starter i dag) vil indholde min dumphone, et gammelt digitalt kamera og en ny notesbog med tilhørende penalhus (fyldt med farveblyanter), som jeg ved bliver en udfordring og lettere angstprovokerende. Men helt sikkert også pissefedt for min familie og mig.

 

 

Vi aner ikke hvad eller hvorhen vi skal i ferien. Men jeg ved dette.

Det bliver en manuel ferie, hvor kreativitet kommer i højsædet. Noget som jeg altid har elsket, men som er blevet udfaset på grund af telefonen.

Min ældste (dreng) elsker også at arbejde med saltdej, sy, producere massageolier, finde sten, lave hamaperler m.m., og det er så FEDT at dele det med ham.

I denne ferie vil jeg købe en notesbog til dem hver, hvori de kan tegne hvad de har oplevet plus de selv må tage billeder med det gamle digital kamera.

 

Når sommerbillederne er taget, smutter vi i genbrug og finder et godt gammeldags fotoalbum, udvælger de bedste feriebilleder og får dem sat ind.

 

 

Jeg håber du får en dejlig ferie eller sommer fyldt med oplevelser i det virkelige liv,

KH Tina